Verpakkingen van producten staan tegenwoordig vol met ‘groene’ labels en symbolen. Al te vaak zijn deze labels/symbolen misleidend of gewoon pure marketing en betekenen ze eigenlijk helemaal niets. Hieronder een overzicht van erkende papierlabels. Want slimme sorteerders laten zich niet inpakken.

PEFC
PEFC

PEFC is een internationaal label op verpakkingen uit karton en papier en geeft aan dat dat materiaal gemaakt word van hout uit duurzame bosbouw. Het label gaat zelfs verder dan dat, het bos waaruit het hout afkomstig is, wordt niet alleen duurzaam beheerd, er wordt er ook rekening gehouden met sociale aspecten zoals veilige arbeidsomstandigheden. Het PEFC label vind je terug op onder andere toiletpapier en printpapier.

FSC
FSC

Staat er een FSC-label op een product? Dan is het verpakkingsmateriaal afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en/of gemaakt van gerecycleerd materiaal. Het FSC-label heeft drie varianten: FSC 100%: dit betekent dat het product volledig afkomstig is uit FSC gecertificeerde bossen. FSC Mix: dit betekent dat het product afkomstig is uit een mengsel van FSC materiaal met ander gerecycleerd materiaal. FSC Recycled: dit betekent dat het product gemaakt is van 100% gerecycleerd hout of gerecycleerde vezels. De labels vind je terug op bijvoorbeeld wijnkurken.

Betrouwbaar label of marketingstunt?

Hoe zorg je ervoor dat je niet misleid wordt door labels? Probeer steeds kritisch te blijven, verricht indien nodig opzoekwerk en overweeg desnoods alternatieve producten. Veel producenten en merken doen zich soms groener voor dan ze in werkelijkheid zijn, wat ook wel greenwashing genoemd wordt. Vaak gebruiken producenten labels om hun producten een groener imago te geven. Er zijn zelfs producenten die zelf labels uitvinden om op hun producten te plaatsen. Veel bedrijven zien duurzaamheid namelijk als een hype waar ze snel en onvoorbereid op mee kunnen liften om meer te verkopen. Meer info over duurzaamheidslabels en duurzame producten vind je hier.