Verpakkingen van producten staan tegenwoordig vol met ‘groene’ labels en symbolen. Al te vaak zijn deze labels/symbolen misleidend of gewoon pure marketing en betekenen ze eigenlijk helemaal niets. Hieronder een overzicht van erkende papierlabels. Want slimme sorteerders laten zich niet inpakken.

Seedling
Seedling label

Het Seedling-label duidt biologisch afbreekbare producten en grondstoffen aan. Staat dit label op je product? Dan is het product voor 90% biologisch afbreekbaar. Denk aan composteerbare producten zoals wegwerpbestek of schaaltjes. De controle over het label gebeurd door AIB Vinçotte of DIN Certco.

OK Compost
OK Compost

De OK-labels van TUV Austria bestaan in 5 varianten, waarvan er twee de composteerbaarheid van producten en grondstoffen certificeren: OK Compost (het product geschikt om in een industriële installatie gecomposteerd te worden) en OK Compost Home (het product is geschikt om thuis gecomposteerd te worden). Deze labels staan vaak op draagtassen, wegwerpbestek of schaaltjes.

Nog twee andere OK-labels certificeren de biologische afbreekbaarheid van producten en grondstoffen: OK bio-degradable water (het product is voor 90% afbreekbaar in zoet water) en OK bio-degradable soil (het product is voor 90% biologisch afbreekbaar in de bodem). Een vijfde is OK Biobased (het product bestaat deels uit hernieuwbare grondstoffen), wat je bijvoorbeeld terugvindt op bloempotjes van het tuincentrum. Dat laatste label zegt dus niets over de composteerbaarheid of recycleerbaarheid van het materiaal.

Opgelet!

Enkel verpakkingen of producten die het label ‘Home OK compost’ of ‘Home compostable’ dragen, kunnen thuis gecomposteerd worden. Hou er dan wel rekening mee dat het composteringsproces van deze producten zeer traag verloopt.

Producten/verpakkingen met de andere labels uit dit artikel kunnen in theorie duurzaam verwerkt worden, maar de praktijk is moeilijker. Daarvoor zijn namelijk gespecialiseerde industriële installaties nodig die nog niet in onze regio beschikbaar zijn. De producten moeten om die reden gesorteerd worden bij het huisvuil.

Betrouwbaar label of marketingstunt?

Hoe zorg je ervoor dat je niet misleid wordt door labels? Probeer steeds kritisch te blijven, verricht indien nodig opzoekwerk en overweeg desnoods alternatieve producten. Veel producenten en merken doen zich soms groener voor dan ze in werkelijkheid zijn, wat ook wel greenwashing genoemd wordt. Vaak gebruiken producenten labels om hun producten een groener imago te geven. Er zijn zelfs producenten die zelf labels uitvinden om op hun producten te plaatsen. Veel bedrijven zien duurzaamheid namelijk als een hype waar ze snel en onvoorbereid op mee kunnen liften om meer te verkopen. Meer info over duurzaamheidslabels en duurzame producten vind je hier.