Kleding shoppen in de kleerkast van m'n mama

Aline Mockers (26) uit Hasselt kocht een jaar lang geen nieuwe kleren. Ze vond leuke spullen in tweedehandswinkels, maar even goed in de kleerkast van haar mama en vriendinnen. En die vonden dat helemaal oké.

Aline houdt van wandelen en joggen, pikt graag een concertje of een theatervoorstelling mee, maar ze is vooral erg begaan met het milieu. Toen ze na haar studententijd aan de slag ging als communicatiemedewerker, zag ze dit als een uitstekende start om één en ander anders aan te pakken. Haar grootste doel: een jaar lang geen nieuwe kleren shoppen.

2021 03 02 Slimme Sorteerders Limburg Aline 031

Ik hou van mode en mooie kleding, toch voelde ik me vaak slecht nadat ik iets nieuws kocht. Ik stelde mezelf telkens de vraag of ik het wel echt nodig had. Meestal was het antwoord nee. De impact van de kledingindustrie op het milieu is bovendien enorm groot. Daar stond ik steeds vaker bij stil.

De kledingindustrie is verantwoordelijk voor een groot deel van de jaarlijkse CO2-uitstoot. Mode is bovendien erg vluchtig. We gooien jaarlijks massaal kleding weg, soms zelfs amper gedragen. Daar besloot Aline voor zichzelf iets aan te doen.

Voor ik het wist, kocht ik meer dan een jaar niks nieuws.

“Ik zocht naar alternatieven. Trok naar vintage- en tweedehands winkels, of kocht spullen via tweedehandsapps. Ik winkelde in de kleerkast van mijn mama en van vriendinnen. Op die manier kan je spullen recycleren. Er ging een hele wereld voor me open. Ik ontdekte het unieke aanbod van de vintage shops, je koopt er niet één van de zoveel identieke kledingstukken, maar vindt er nog écht bijzondere stuks. Voor ik het wist, kocht ik meer dan een jaar niks nieuws.”