Als we jou vertelden dat je aan een eindeloze voorraad basilicum of wortelen kon raken zonder dat je daar een cent voor hoeft te betalen, dan zou je ons beschuldigen van toverkracht. Nochtans kan je sommige gebruikte groenten heel eenvoudig terug opnieuw doen groeien. Geen magie vereist. Enkel wat water, zonlicht en geduld!

Verse basilicum

Gooi jij de basilicumplantjes uit de supermarkt na gebruik gewoon weg? Niet doen! Door enkele blaadjes te bewaren, maak je je eigen basilicumplant waar je een hele zomer van kan genieten.

Het enige wat je nodig hebt, is een basilicumplantje uit de winkel. Snij daar enkele blaadjes van af met een stam van 8-10 cm. Plaats die blaadjes in een glas water en geef het glas een plekje in direct zonlicht. Ververs het water regelmatig, wacht op wortels en plant je basilicum in volle grond zodra die wortels 5 cm lang zijn. Vanaf dan moet je gewoon voldoende water geven en wachten op je eigen basilicumplant!

Eeuwige lente-uitjes

Lente-uitjes zijn perfect om een zomerse pasta of fris slaatje mee af te werken. En zolang je de kontjes niet weggooit, heb je ze altijd in huis!

Bewaar ongeveer 2,5 cm van het uiteinde van je lente-ui. Plaats de kontjes in een glas water, bewaar dat glas waar het jou het beste uitkomt en wacht geduldig af. Voor je het weet, heb je je eigen lente-uitjes!

Kweek je eigen selder

Je kan nooit genoeg selder in huis hebben. Het is de basis voor veel sauzen, bouillons en salades en bovendien heel gezond. Gelukkig kan je met je snij-afval zelf een nieuwe selder kweken!

Kweek je eigen sla

Romeinse sla groeit net zo goed als selder en al wat je weer nodig hebt, is je afval!

Plaats de onderkant van de krop afgesneden sla in 25mm water (let op met te veel water). Wacht een paar dagen en verpot zodra je nieuwe bladeren ziet groeien. Deze techniek werkt trouwens ook met de meeste koolsoorten!

Knoflook doen spruiten

Ooit al knoflook te lang laten liggen? Dan zal je merken dat die groene stengels begint te spruiten. Gooi die niet weg! De spruiten hebben een lichte knoflooksmaak en zijn heel lekker in een pasta of salade. Bovendien kan je er ook nieuwe look mee kweken.

Wacht tot je knoflook begint te spruiten en zet ze in een glas met een klein beetje water. Na een tijdje zal je een nieuw plantje opmerken. Let wel: de oude teentjes zijn niet meer bruikbaar.

Stek je koriander

Koriander is niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie het lust, is het heerlijk. En om je eigen plantje te doen groeien, heb je niet meer dan enkele blaadjes nodig.

Plaats je blaadjes met stam in een glas (je voelt ons al komen) water. Wacht tot de wortels beginnen te groeien en bewaar ze in een pot met aarde. Zorg dat ze voldoende licht krijgen, maar geen direct zonlicht.

Geef je bieslook een tweede leven

Ben je het beu je bieslookplantjes uit de supermarkt een trieste dood te zien sterven? Transformeer ze tot een gezonde plant in de tuin en blijf ervan genieten!

Gebruik je bieslookplant maar zorg dat je stengels van 1-2 cm overhoudt. Zet de plant meteen in je tuin en geef voldoende water. Na enkele weken zal je nieuwe bieslooksprietjes beginnen zien. Let wel: het eerste jaar is je plant nog niet sterk genoeg om van te eten. Maar na een jaartje geduld heb je een onuitputbare bron!

Haal alles uit je wortels

Gebruikte wortels kan je niet magischerwijs terug doen groeien, maar je kan wel de topjes gebruiken om wortelloof te doen groeien. En laat dat nu heerlijk zijn als smaakmaker in een salade!

Bewaar je de topjes van je wortel in een beetje water. Plaats die in een goed verlichte kamer en wacht tot je lof vanzelf begint te groeien!