Het beheersen van bewaartechnieken zoals invriezen, inmaken en fermenteren is een slimme strategie om voedselverspilling te verminderen en de levensduur van je voedsel te verlengen. Hier zijn de voordelen en praktische tips voor elk van deze technieken:

Invriezen

Invriezen is een uitstekende manier om bederfelijke producten zoals vlees, groenten, fruit en restjes te bewaren voor langere tijd. Zorg ervoor dat je voedsel in luchtdichte containers of zakken verpakt om vriesbrand te voorkomen. Label de verpakkingen met de inhoud en de datum van invriezen voor gemakkelijke identificatie.

Inmaken

Inmaken, ook wel bekend als wecken, is een traditionele methode om groenten, fruit en zelfs vlees te bewaren door ze te conserveren in azijn, olie, zout of suiker. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van schone potten en de juiste inmaaktechnieken om de veiligheid en kwaliteit van het ingemaakte voedsel te waarborgen.

Fermenteren

Fermentatie is een proces waarbij natuurlijke bacteriƫn, gisten en schimmels worden gebruikt om voedsel te conserveren en smaak te ontwikkelen. Populaire gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onder meer zuurkool, kimchi, kombucha en gefermenteerde groenten. Zorg ervoor dat je voedsel fermenteert in schone en luchtdichte containers op een constante temperatuur en vermijd contaminatie om een gezonde fermentatie te bevorderen.

Benieuwd om hiermee aan de slag te gaan? Volg een van onze online workshops "Bewaartechnieken".