Het is weer aspergeseizoen! Nog enkele weken kunnen we heerlijk genieten van het witte goud. À la flamande, op de BBQ of in een koude schotel: asperges smaken altijd. Maar wist je dat je minstens twee keer kan genieten? Gooi de aspergeschillen niet weg en gebruik ze voor een heerlijke soep de dag nadien.

Ingrediënten voor 1 liter soep:

  • Schillen en kontjes van 18 asperges
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 liter groenten- of kippenbouillon
  • Een klontje boter

Voor de roux:

  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels bloem

Afwerking:

  • Enkele gekookte asperges
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding:

  1. Fruit de gesnipperde sjalot in wat boter tot ze zacht zijn
  2. Voeg het ‘afval’ (schillen en kontjes) van asperges toe en laat even meestoven
  3. Voeg een bouillon naar keuze toe
  4. Laat de soep 20 minuten zacht koken

OPTIONEEL: met een sterke mixer kan je de soep nu mixen maar pas op, de schillen kunnen een zwakke motor stukmaken

  1. Zeef de soep met een fijne zeef
  2. Smelt 50 gram boter in een pot
  3. Voeg de bloem toe en bak een minuutje mee
  4. Voeg lepel per lepel de aspergesoep toe.
  5. Smaak af met peper en zout
  6. Voeg de gekookte asperges in stukjes toe
  7. Werk af met peterselie

Wil je deze soep nog bijzonderder maken? Werk af met wat room, garnalen of zalm en smullen maar!